تحلیل کسب و کار، Business Analytics یا به اخنصار BA مجموعهای از وظایف و تکنیکهایی است که برای برقراری ارتباط میان ذینفعان به منظور فهم نیازها، ساختارها، سیاستها، عملیات و عملکردهای کسب و کار یک سازمان مورد استفاده قرار میگیرد، و راهحلهایی را برای توانمندسازی سازمان در راستای دستیابی به اهدافش پیشنهاد میدهد.
تجزیه و تحلیل کسب و کار در هر سازمانی نقشی حیاتی دارد. تجزیه و تحلیل نیازمندیهای کسب و کار، ایجاد مستندات مناسب، شناسایی زمینههای بهبود فرایند و تغییر سازمانی، برنامهریزی استراتژیک و تدوین سیاستهای مختلف که سازمان را به سمت آینده بهتر سوق میدهد به عنوان رایجترین راهحلها شناخته میشوند. یک سازمان میتواند با شناسایی و اجرای تغییرات خاص، از تجزیه و تحلیل کسب و کار برای دستیابی به اهداف استراتژیک خود استفاده کند. ماهیت تغییر میتواند استراتژیک یا ساختاری باشد، گاهی اوقات شامل تغییر سیاستها و فرایندهای مختلف درون سازمان برای رقابت بهتر در بازار است.
سازمانها از طریق تجزیه و تحلیل کسب وکار میتوانند با درک موقعیت فعلی بازار، مهارتهای استراتژیک و فنی خود را بهبود بخشند. این امر به آنها کمک میکند تا در مقایسه با رقبا جایگاه خود را در بازار شناسایی کنند. جنبههای بسیاری از تحلیل کسب و کار وجود دارد.